پمپ سرنگ نام دستگاهی است که برای تزریق دارو به بیمار به کار می رود. سرنگ حاوی مایع داخل دستگاه قرار می گیرد و پس از تعیین پارامترهای مورد نیاز عمل تزریق آغاز می گردد. پارامترهای قابل تنظیم عبارتند از نرخ تزریق، حجم مورد نیاز و مدت زمان تزریق.

syringe pump


معمولا برای تخلیه هوای ابتدای سرنگ گزینه ای مانند purge وجود دارد که با سرعت زیاد پیستون سرنگ را به جلو فشار می دهد و هوا را تخلیه می کند.
این دستگاه معمولا حجم داروی تزریق شده را بر اساس حجم سرنگ و میزان جلو رفتن پیستون آن می سنجد. حجم سرنگ معمولا بر اساس اندازه گیری قطر سرنگ صورت می پذیرد. چرا که سرنگ های با حجم مساوی، قطر تقریبا مساوی دارند.


مشکلات شایع


همان طور که گفته شد دستگاه حجم سرنگ را بر اساس قطر آن تشخیص می دهد. به این صورت که گیره مربوطه را باز می کنیم و سرنگ را قرار می دهیم و گیره را می بندیم. این گیره به یک سنسور خطی متصل است که قطر سرنگ را تشخیص می دهد. حالا اگر این سنسور خراب شود یا از تنظیم خارج گردد پمپ قادر به تشخیص قطر سرنگ نبوده و شروع به کار نخواهد کرد. برای رفع این مشکل باید سنسور تنظیم و یا تعویض شود.
اما این مشکل همیشه ناشی از خرابی سنسور نیست، بلکه ممکن است قطر سرنگ هایی که استفاده می شود اندکی با قطر سرنگ هایی که دستگاه موقع ساخت با آنها تنظیم شده متفاوت باشد. بعضی از پمپ های سرنگ قابلیت انتخاب برند سرنگ را دارند و بعضی دیگر نیز می توانند به کمک کاربر قطر سرنگ های متفرقه را ذخیره کرده و با آنها نیز کار کنند.
گاهی اوقات دستگاه خطای انسداد مسیر می دهد. در این صورت ممکن است چند حالت مختلف وجود داشته باشد. اول اینکه ممکن است تیوب متصل به نوک سرنگ واقعا در جایی از مسیر دچار انسداد شده باشد که باید رفع گردد. احتمال خرابی سنسوری که انسداد را تشخیص می دهد هم وجود دارد اما چندان شایع نیست. چرا که این سنسور معمولا جریان اعمال شده به موتور را اندازه گیری می کند تا در صورتی که موتور بیش از حد جریان بکشد جلوی آن را بگیرد و جریان موتور را قطع کند.
یکی دیگر از عواملی که باعث بروز این خطا می شود نوع دارویی است که در سرنگ وجود دارد. بعضی داروها مثل پروپوفول باعث می شوند که پیستون داخل سرنگ به راحتی نلغزد و گیر کند. در این موارد معمولا ۲ راه حل وجود دارد. اول استفاده از سرنگ با کیفیت بالا و دوم افزایش سطح حساسیت دستگاه به انسداد.
یکی از شایع ترین صدماتی که به پمپ سرنگ وارد می شود مربوط به کلمپی است که انتهای پیستون را می گیرد. این کلمپه غالبا بسیار حساس هستند و با فشار یا جاگذاری اشتباه سرنگ می شکنند. در بعضی پمپ های سرنگ نیز این کلمپ به صورت خودکار انتهای پیستون را می گیرد که بعضی کاربرانی که از این موضوع اطلاع ندارند با اعمال فشار به این قسمت به آن آسیب می زنند.
یکی از خصوصیت‌های پمپ سرنگ پرتابل بودن آن است. مثلا می توان یک بیمار را با برانکارد در حالی که پمپ سرنگ هم به او متصل است جابه جا نمود بدون اینکه تزریق دارو قطع شود. بنابراین اگر باتری دستگاه مشکل پیدا کند این قابلیت دستگاه نیز از بین می رود.
گاهی اوقات ممکن است کابل برق دستگاه خراب شده باشد و نیاز به تعویض پیدا کند. اگر کابل برق خراب شده باشد پمپ با استفاده از باتری به کار خود ادامه می دهد و در صورتی که کاربر به نشانگر باتری توجه نکند ممکن است دستگاه ناگهان خاموش شده و تزریق ناتمام بماند. بنابراین علی رغم اینکه خرابی کابل برق پیش پا افتاده به نظر می رسد، اما می تواند مشکلات جدی به دنبال داشته باشد.